Kobiece SOS

kosmetyki do zadań specjalnych

Kosmetyki z olejkiem tuberozy

Tuberoza jest rośliną, która pochodzi z Meksyku. Tuberoza jest pięknym elementem dekoracyjnym i bardzo często występuje jako ozdobny kwiat cięty. Dzisiaj w tej roli jest może mniej popularna, ale nadal można spotkać tuberozę w roli upiększająco-zdobniczej.

Tuberoza ma około trzech zielonych łodyg, osiągających około 50 cm wysokości. Kwiaty tuberozy przybierają kolor od białego poprzez kremowy, do odcieni różanych. Są pokryte woskiem i mają sześc otwartych płatków, które wyrastają z rurki w kształcie lejka. Kwiat jest na samym szczycie tej konstrukcji.

Tuberoza ma charakterystyczny zapach, który nie każdemu przypada do gustu. Niektórzy utożsamiają woń tuberozy z zapachem palonej gumy. Inni z kolei zachwycają się piękną wonią tej rośliny na swej skórze.

Tuberoza wykorzystywana jest głównie w przemyśle perfumeryjnym oraz do wyrobu kosmetyków naturalnych. Olejek z tej rośliny jest podstawą dla perfum o zapachu tuberozy. Myślę, że nasze babcie i mamy doskonale pamiętają zapach tuberozy, bo za ich czasów był on naprawdę popularny.

Tuberoza, jak wspomniałam występuje naturalnie w Meksyku. W Europie, ze względu na chłodniejszy klimat hoduje się ją główne w szklarniach jako roślinę doniczkową. Do produkcji olejku lotnego używa się oczywiście zebranych kwiatów tuberozy. Zebrana esencja służy do wyboru głównie perfum, które nadal znajdują swoich zwolenników.

Oprócz tego olejek z tuberozy używany jest w produkcji takich kosmetyków, jak pudry do twarzy, balsamy do ciała, pomadki ochronne do ust, czy kremy pielęgnacyjne. Ostatnia moda na kosmetyki naturalne sprzyja hodowli tej rośliny.


Tagi: , , , , ,
Wpis w kategorii: Sekrety piękna | Comments (0)

Dodaj swój komentarz

© Kobiece SOS | 'LadyWorld' Wordpress Theme designed by ATILLUS